EUCLIDES

Utrecht, Edam september 2020

In het blad EUCLIDES (96-3) heeft Martin Kindt een mooi artikel geschreven omtrent Pythagorische rijtjes. 

De aanleiding was dat ik worstelde om RESOLF puzzels te maken met alleen maar kwadraten als getallen, dus zowel de speel- als de veldwaarden mogen alleen maar kwadraten zijn. Zie de puzzel hieronder.

Met behulp van de computer loste ik dit probleem op, maar zocht toch een meer systematische en bevredigende manier.

Kortom, ik vroeg (uiteindelijk) hulp aan grootmeester Martin Kindt en hij gaf een inzichtelijk en mooi recept met een bijbehorend constructief verhaal. Gewoon weer een prachtige theorie zoals we gewend zijn.

Bedankt voor het inzicht en je aandacht Martin!

Noot.

Het blad EUCLIDES is een vakblad voor de wiskundeleraar en is het orgaan van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW).

Een Pythagorisch rijtje (Pn-rijtje) is een rijtje van n positieve gehele getallen

als het kwadraat van het grootste getal gelijk is aan de som van de kleinere getallen.

In andere woorden, we zochten naar de oplossingen van de vergelijkingen: 

a2 + b2 + c2 = d2  en  a2 + b2 + c2 + d2 = e2

De oplossing notatie het viertal (a, b, c, d) en het vijftal (a, b, c, d, e).

Voor het eerste veld (links boven):             (12, 6, 4, 14)

Voor het tweede veld (rechts boven):       (9, 6, 2, 11)

Voor het derde veld (midden):                    (2, 4, 6, 13, 15)

 

Hieronder kunt u het artikel lezen!

De oplossing voor de puzzel:

 


NETWORK PAGES

Amsterdam, Edam juli 2020

Nicos Starreveld heeft een leuk artikel geschreven op The Network Pages over het spel-principe van het reken- en wiskunde spel RESOLF, de verschillende varianten en de mogelijkheden van RESOLF in het onderwijs.

Bovendien is er een leuke prijs te winnen!

Het artikel is hier te lezen https://www.networkpages.nl/resolf-a-game-with-numbers/

 


NATIONALE WISKUNDE DAGEN

Veldhoven (Koningshof), 1 en 2 februari 2019

 

Ter ere van het 25-jarige jubileum van de Nationale Wiskunde Dagen in 2019heeft de NWD aan al haar leden het Resolf bordspel cadeau gedaan. Het was nog een hele klus om de bordspellen (1000 stuks) te assembleren en in dozen te stoppen, uiteindelijk een leuk gezamenlijk karwei. Voor dit feestelijke moment is een speciaal ontwerp ontwikkeld voor dit jubileum geschenk, zoals hieronder te zien is. Hierbij wil ik de organisatie van de NWD bedanken en in het bijzonder Joke Daemen voor de fijne samenwerking.

Hieronder kunt u de brief lezen van de NWD naar RESOLF.

 

Utrecht, februari 2019.

Bij een jubileum hoort een cadeau!

Als organisatie willen wij graag het publiek in het zonnetje zetten. Uw aanwezigheid heeft ervoor gezorgd dat het elk jaar weer een feest is om de NWD te mogen organiseren.

Wij zien met plezier iedereen op vrijdagochtend vrolijk en enthousiast verschijnen en op zaterdag tevreden en vol energie verdwijnen. Natuurlijk hopen we dat alle leerlingen in het land mogen genieten van de nieuwe ideeën en achtergronden die de NWD jullie heeft gegeven. Met dit cadeau willen we niet alleen verrassen maar vooral ook de leerlingen een mooie, leuke, speelse activiteit aanbieden.

RESOLF heeft speciaal voor ons een jubileumuitgave ontwikkeld, die wij u graag aanbieden. Een spel voor leerlingen om op een speelse manier reken- en algebraïsche vaardigheden te ontwikkelen. Niet alleen biedt het spel leerlingen tal van problemen om op te lossen, ook voor de docent is het leuk om nieuwe toepassingen van het bord te verzinnen. Op de achterkant hebben wij enkele problemen geplaatst om alvast in de trein naar huis de hersenen te kraken.

Wij bedanken Rolf Doets van RESOLF voor het meedenken en het ontwikkelen van dit jubileumgeschenk en een opgavebundel ter inspiratie. De bundel kunt u vinden op de website van de NWD onder 'jubileum cadeau' Nog meer idees zijn te vinden op de website van RESOLF.

 

Namens de organisatie,

Joke Daemen, Saskia Klaasing en Mariozee Wintermans.

 

Jubileumuitgave van RESOLF voor het 25 jarig bestaan van de NWD.

 

Hieronder ziet u het ontwerp van het Resolf bord dat speciaal voor de NWD is gemaakt voor het jubileum cadeau.